Vés al contingut

Bolígraf intel·ligent

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bolígraf digital basat en la tecnologia Anoto

Un bolígraf intel·ligent (de l'anglès smart pen) o bolígraf digital és un instrument de tinta que enregistra les línies dibuixades per l'usuari per tal de transmetre-les a un ordinador. Aquest tipus de bolígraf s'utilitza generalment en conjunció amb un quadern digital, encara que les dades també poden ser utilitzades per diferents aplicacions o simplement com a gràfics

Descripció

[modifica]
Bolígraf digital que escriu en paper ordinari o qualsevol altra superfície, com una ploma ordinària

Com a dispositiu d'entrada captura la lletra o traços d'un usuari, converteix la informació analògica manuscrita creada utilitzant "bolígraf i paper" a dades digitals, habilitant les dades per a ser utilitzades en diverses aplicacions. Per exemple, les dades d'escriptura poden ser digitalitzades i carregades a un ordinador i mostrades en el seu monitor. Les dades llavors poden ser interpretades per un programari d'OCR permetent al bolígraf digital actuar com a interfície d'entrada de text.

Un bolígraf digital és generalment més gran i té més característiques que un estilet digital. Els bolígrafs digitals típicament contenen electrònica interna i tenen característiques com sensibilitat a la pressió, botons d'entrada, memòria, capacitat d'emmagatzemar dades com esborranys electrònics i trametre-les .[1]

Alguns bolígrafs digitals estan equipats amb un dispositiu d'enregistrament que permet utilitzar-los com dictàfon intel·ligent. Poden ser emprats, per exemple pels estudiants per gravar la veu del mestre tot i prenent notes. Llavors és possible escoltar un segment de so associat amb una zona del quadern digital, tocant aquesta zona amb la punta del bolígraf .[2][3]

Tecnologies

[modifica]

Acceleròmetre

[modifica]

Els bolígrafs digitals basats en un acceleròmetre contenen components que detecten el moviment del bolígraf i el contacte amb la superfície d'escriptura.

Interior de una tauleta Wacom

Actiu

[modifica]

Els bolígrafs actius, com N-trig DuoSense Pen™, inclouen components electrònics que emeten uns senyals que són agafats per un dispositiu construït dins el digitalitzador i transmès al seu controlador, proporcionant dades sobre la posició del bolígraf, pressió aplicada, botó premut i altres funcionalitats.

Posicional

[modifica]

Els bolígrafs posicionals utilitzen un circuit X-Y per detectar la posició de la punta mentre s'escriu. Alguns models que utilitzen aquesta tècnica es poden trobar en les tauletes gràfiques fetes populars per Wacom, i a les Tauletes tàctils que utilitzen la tecnologia Wacom Penabled™ .

Càmera

[modifica]

Els bolígrafs digitals amb càmera: utilitzen un paper digital especial per detectar a quin lloc del paper el bolígraf contacta amb la superfície d'escriptura, com aquells que utilitzen la tecnologia sueca Anoto.

Trackball

[modifica]

Els bolígraf-trackball: utilitzen un sensor situat dins del bolígraf per detectar el moviment del trackball sobre la superfície.

Llista de productes

[modifica]
Ús d'un bolígraf digital com si fos una tauleta gràfica
Fabricant Producte Empra patró

ANOTO

Comentaris
PolyVision Eno Sí 
Canon IRISNotes No No Smart Pen de Canon
Apple Apple Pencil No No Llapis digital per l'iPad Pro
Microsoft Surface Pen No No Llapis digital per als dispositius Surface
Livescribe Livescribe Sí 
Logitech Digital Pen Sí 
Luidia Smartpen2 No No
Maxell Penit Sí 
Nokia Digital Pen

SU-1B

Sí 
IOGear GPen300 No No
Staedtler Digital Pen No No
Oxford Papershow Trackball pen Sí  El sistema empra una clau USB per dialogar amb el bolígraf digital que habilita la connectivitat instantània entre bolígraf i PC.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Shelly, Gary B.; Misty E. Vermaat Discovering Computers: Fundamentals. Cengage Learning, 2009. ISBN 978-0-495-80638-7 [Consulta: 3 novembre 2009]. 
  2. Hongbin Zha; Zhigeng Pan; Hal Thwaites Interactive Technologies and Sociotechnical Systems: 12th International Conference, VSMM 2006, Xi'an, China, October 18-20, 2006, Proceedings. Springer, 12 octubre 2006, p. 431–. ISBN 978-3-540-46305-4. 
  3. Annamaria Arnall. Proceedings of the “Synergise!” Biennial National Conference of the Australian Institute of Interpreters and Translators: AUSIT 2010. Cambridge Scholars Publishing, 12 juliol 2011, p. 84–. ISBN 978-1-4438-3261-8. 

Enllaços externs

[modifica]